poniedziałek, 12 lutego 2018

Krem ziemniaczano - chrzanowy z wędzonym łososiem

Znajomy smak w całkowicie nowym wydaniu. Podstawą tej pysznej zupy jest żytni zakwas, znany głównie z innej, sztandarowej, polskiej potrawy - żurku. 
W postaci kremu, z odrobiną chrzanu oraz z dodatkiem wędzonego łososia i świeżego koperku, smakuje równie dobrze i tak samo syci, jak i rozgrzewa. 
Kto na własnej skórze chce się przekonać, jak smakuje to połączenie, niech już dziś nastawia zakwas ;) Całość banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.
Zapraszam :)

Znajomy smak w całkowicie nowym wydaniu. Podstawą tej pysznej zupy jest żytni zakwas, znany głównie z innej, sztandarowej, polskiej potrawy - żurku.   W postaci kremu z odrobiną chrzanu oraz z dodatkiem wędzonego łososia i świeżego koperku smakuje równie dobrze i tak samo syci, jak i rozgrzewa.





































Składniki:
żytni zakwas, najlepiej domowy z TEGO przepisu
2l bulionu warzywnego
12 dużych ziemniaków
3 łyżki chrzanu
200g wędzonego łososia
100g kwaśnej śmietany
2 - 3 posiekanego koperku
sól, pieprz

Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w bulionie. Gdy będą miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Wlewamy zakwas, dodajemy chrzan, sól oraz pieprz. Całość zagotowujemy. Wlewamy zahartowaną śmietanę i dodajemy porwanego na kawałki łososia. Ponownie zagotowujemy. 
Przed podaniem posypujemy zupę posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz