Znajomy smak w całkowicie nowym wydaniu. Podstawą tej pysznej zupy jest żytni zakwas, znany głównie z innej, sztandarowej, polskiej potrawy - żurku.
W postaci kremu, z odrobiną chrzanu oraz z dodatkiem wędzonego łososia i świeżego koperku, smakuje równie dobrze i tak samo syci, jak i rozgrzewa.
Kto na własnej skórze chce się przekonać, jak smakuje to połączenie, niech już dziś nastawia zakwas ;) Całość banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.
Zapraszam :)
Składniki:
żytni zakwas, najlepiej domowy z TEGO przepisu
2l bulionu warzywnego
12 dużych ziemniaków
3 łyżki chrzanu
200g wędzonego łososia
100g kwaśnej śmietany
2 - 3 posiekanego koperku
sól, pieprz
Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w bulionie. Gdy będą miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Wlewamy zakwas, dodajemy chrzan, sól oraz pieprz. Całość zagotowujemy. Wlewamy zahartowaną śmietanę i dodajemy porwanego na kawałki łososia. Ponownie zagotowujemy.
Przed podaniem posypujemy zupę posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz