środa, 28 stycznia 2015

Zakwas na żurek


Przygotowanie zakwasu na żurek nie jest rzeczą trudną i nie wymaga większych umiejętności. Oto sprawdzony przepis, dzięki któremu w domowych warunkach przygotujecie zaczyn na tę pyszną polską zupę. W kolejnym poście przepis na tradycyjny żur.

Przygotowanie zakwasu na żurek nie jest rzeczą trudną i nie wymaga większych umiejętności. Oto sprawdzony przepis, dzięki któremu w domowych warunkach przygotujecie zaczyn na tę pyszną polską zupę.





































Składniki:
250g żytniej mąki
ok. 1,5l wody
1 kromka razowego chleba ze skórką
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego

Wodę zagotowujemy i przestudzamy. Mąkę rozprowadzamy najmniejszą jaką się da ilością wody i przelewamy zaczyn do kamionkowego naczynia lub dużego słoja. Dodajemy resztę wody, pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Mieszamy. Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Szczelnie przykrywamy naczynie i odstawiamy zakwas w ciepłe miejsce. Powinien pracować minimum 4 dni, a najlepiej tydzień. Po tym czasie, zakwas można wlać do butelki i przechowywać w lodówce przez trzy miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz