Jedno z ulubionych dan mojej córki (tak! je szpinak! ;)). Mega szybkie w przygotowaniu, smaczne i do tego efektowne. Kremowy sos szpinakowy, cudownie oblepia wstążki tagliatelle. Dla niewielkiego kontrastu i przełamania smaku, gdzieniegdzie pojawiają się kawałki suszonych pomidorów. Do tego soczysty kurczak i szczypta parmezanu. Nic więcej nie trzeba... Mniam...
Składniki
dla 4 osób:
250-300g makaronu tagliatelle
1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka
400ml śmietanki (najlepiej 30%)
250g świeżego szpinaku
1 nieduża cebula
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka startego parmezanu
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Oczyszczone z błon mięso kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka. Krótko smażymy, aż wierzch lekko się zrumieni, a środek pozostanie miękki i soczysty. Gotowe mięso przekładamy na talerzyk, odstawiamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekane cebulę i czosnek. Smażymy przez 1-2 min. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gdy liście zwiędną, zmniejszamy płomień. Smażymy do momentu, gdy płyn odparuje. Szpinak przekładamy do miski, miksujemy na gładką pastę. Ponownie umieszczamy na patelni, wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dokładnie mieszamy. Sos podgrzewamy do odparowania wody i uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodajemy makaron i kawałki kurczaka. Mieszamy.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz