środa, 23 sierpnia 2017

Krem z pieczonego kalafiora i czosnku

To moje najnowsze odkrycie :) Zarówno kalafior, jak i czosnek podczas pieczenia zmieniają się nie do poznania. Ten pierwszy zyskuje lekko orzechową, maślaną nutę, drugi staje się kremowy i wyraźnie łagodnieje. Nawzajem idealnie się uzupełniają i kreują zupełnie nowy, zaskakujący smak.
Ten krem z impetem wjechał w czołówkę moich kuchennych bestsellerów! Mam zamiar często do niego wracać. Nawet bardzo często... ;)

To moje najnowsze odkrycie. Zarówno kalafior, jak i czosnek, podczas pieczenia zmieniają się nie do poznania. Ten pierwszy zyskuje lekko orzechową, maślaną nutę, drugi staje się kremowy i wyraźnie łagodnieje. Nawzajem idealnie się uzupełniają i kreują zupełnie nowy, zaskakujący smak.  Ten krem z impetem wjechał w czołówkę moich kuchennych bestsellerów! Mam zamiar często do niego wracać. Nawet bardzo często... ;)



























Składniki:
2l bulionu warzywnego
1 duży kalafior
4 ząbki czosnku
5-6 średniej wielkości ziemniaków
100g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka masła
olej
sól, pieprz 

Do podania:
4 suszone pomidory (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
1 łyżka siekanego koperku 


Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°. Kalafior dzielimy na różyczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i nacieramy olejem. Dodajemy ząbki czosnku, wszystko wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 min. 
Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko się zrumienią. Przekładamy do gorącego bulionu. Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę masła. Wrzucamy cząstki kalafiora i wyciskamy czosnek z łupinek. Smażymy przez ok. 5-7 minut, po tym czasie dodajemy do bulionu. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.  Blendujemy na gładki, gęsty krem.
Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę, zagotowujemy.
Zupę podajemy posypaną posiekanymi orzechami, cząstkami suszonego pomidora oraz koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz