poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Jogurtowe muffiny z borówkami i białą czekoladą

A co powiecie na szybkie muffiny z borówkami? W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty :) Są wilgotne i tak mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach. 
Sprawdzone połączenia borówek z białą czekoladą skutecznie podkręcił pomarańczowy lukier. Będzie pysznie, obiecuję :)

A co powiecie na szybkie muffiny z borówkami? W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty :) Są wilgotne i tak mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach.   Sprawdzone połączenia borówek z białą czekoladą skutecznie podkręcił pomarańczowy lukier. Zapraszam :)





































Składniki
na 12 babeczek:
350g mąki
250g jogurtu naturalnego
2 jajka
150ml oleju
160g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300g borówek lub jagód
100g białej czekolady

Lukier:
120g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
ok. 2 łyżki wrzątku
otarta skórka z pomarańczy do dekoracji


Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy.
W drugiej misce, za pomocą trzepaczki balonowej, łączymy mokre składniki: jajka, jogurt i olej. Do mokrych składników wsypujemy suche, wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Masą wypełniamy foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 min., do tzw. "suchego patyczka". Studzimy.

Lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem z pomarańczy. Wlewamy wrzątek i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Gotowym lukrem polewamy babeczki, wierzch dekorujemy skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz