piątek, 22 stycznia 2016

Żeberka w sosie barbecue

To danie amerykańskiego drwala, więc jeśli jesteście na restrykcyjnej diecie, trzeba będzie obejść się smakiem... Ale uwierzcie mi, nie warto tak się zadręczać ;) Smaku tych żeberek, najpierw marynowanych przez kilka godzin, a potem pieczonych w sosie po prostu nie da się jednoznacznie zdefiniować. Jest tak złożony, że kubki smakowe co chwilę wyczuwają a to słodycz ketchupu, a to pikanterię papryki, a to aromat czosnku i cebuli... Do tego to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Zatem, tu i teraz udzielam Wam dyspensy, abyście mogli delektować się tym mięsnym cudem bez ograniczeń :)

To danie amerykańskiego drwala, więc jeśli jesteście na restrykcyjnej diecie, trzeba będzie obejść się smakiem... Ale uwierzcie mi, nie warto tak się zadręczać ;) Smaku tych żeberek, najpierw marynowanych przez kilka godzin, a potem pieczonych w sosie jest po prostu nie da się jednoznacznie zdefiniować. Jest tak złożony, że kubki smakowe co chwilę wyczuwają a to słodycz ketchupu, a to pikanterię papryki, a to aromat czosnku i cebuli... Do tego to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Zatem, tu i teraz udzielam Wam dyspensy, abyście mogli delektować się tym mięsnym cudem bez ograniczeń :)





































Składniki
dla 4 osób:
1,5kg żeberek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
30g słodkiej papryki
30g ostrej papryki*
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Sos: 
3750ml łagodnego ketchupu
375ml zimnej wody
1 cytryna
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka masła
sól, pieprz
* używamy tylko ostrej papryki. Zastąpienie jej chilli lub pieprzem cayenne spowoduje, że danie będzie zbyt ostre


Umyte i osuszone żeberka kroimy w 2-3 kostkowe kawałki. Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy pieprz i dokładnie nacieramy mięso. Obficie posypujemy je dwoma rodzajami papryki i obkładamy krążkami cebuli. Zalewamy olejem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godz., a najlepiej na całą noc. 

Sos:
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy w bardzo cienkie plasterki, smażymy na rozgrzanym maśle. Wlewamy wodę, ketchup, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez 20 min. Wyjmujemy cząstki cytryny, odstawiamy sos na bok.

Z żeberek zdejmujemy cebulę, kroimy w kostkę i odkładamy. Porcje mięsa smażymy na rumiano na bardzo mocno rozgrzanej patelni (w razie potrzeby dolewamy minimalną ilość tłuszczu) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i posypujemy nią mięso. Żeberka zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 2 godz. 15 min. Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze przez 45 min. Ponieważ z mięsa podczas pieczenia wytopi się spora ilość tłuszczu, można ją zdjąć za pomocą papierowego ręcznika.
Żeberka podajemy ze świeżą bagietką i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz