wtorek, 23 stycznia 2018

Zupa krem z pieczonych warzyw z pastą tahini

Próbowaliście już kremu z pieczonych warzyw? To nieprawdopodobne, jak zwyczajne: marchewka, seler i ziemniak zyskują w ten sposób na smaku! Dodajmy do tego batata, czosnek i cebulę. Jeszcze tylko szczypta aromatycznych przypraw, kilka łyżek tahini i oto mamy pyszną i sycącą wege - zupę :) W sam raz na chłodniejsze popołudnia i wieczory. 
Do podania obowiązkowo z chrupiącymi grzankami i kleksem wegańskiej śmietanki :) Mmmm...




























Składniki:
1,5 - 2l bulionu warzywnego ( w zależności od tego, jak gęsta ma być zupa)
6 ziemniaków
2 bataty
1 cebula
3 duże marchewki
0,5 średniej wielkości selera
4 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 - 1 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżki pasty tahini
ok. 3 łyżki oliwy
sól, pieprz 

Do podania:
wegańska śmietanka
prażone ziarna sezamu
grzanki 
świeża kolendra lub natka pietruszki 


Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°.
Obrane: marchew, ziemniaki, seler i bataty kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa, razem z nieobranym czosnkiem, układamy na wyłożonych pergaminem dwóch dużych blachach, polewamy oliwą i mieszamy rękoma.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 min., do momentu gdy warzywa będą miękkie, a wkłuty widelec będzie wchodził gładko w miąższ. 
Podgrzewamy bulion. W kielichu blendera umieszczamy połowę warzyw, wyciskamy czosnek (łupinki wyrzucamy) i podlewamy niewielką ilością bulionu. Miksujemy na gładki krem. Analogicznie postępujemy z pozostałymi warzywami.
Zmiksowane warzywa umieszczamy w garnku. W razie potrzeby dolewamy do zupy więcej bulionu. 
Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz tahini. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy. Gęsty krem należy podczas podgrzewania często mieszać by się nie przypalił.
Zdejmujemy garnek z ognia, nakładamy porcje na talerze lub do miseczek. Wierzch dekorujemy kleksem wegańskiej śmietany, posypujemy grzankami, prażonym sezamem i listkami kolendry.
Zamiast wegańskiej śmietanki można wlać do zupy mleczka kokosowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz