piątek, 19 stycznia 2018

Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej w sosie pieczarkowym

Bardzo cenię sobie przepisy, dzięki którym mogę przyrządzić obiad w pół godziny. Tak, czasem i mnie się nie chce ;)
A jeśli do tego będzie smacznie, to tym lepiej :)
Pomysł banalny, a efekt końcowy mimo to zaskakuje. Delikatny kurczak otoczony aromatyczną szynką i zanurzony w kremowym sosie z dodatkiem pieczarek, to po pierwsze - nie ma prawa się nie udać, a po drugie - nie może nie smakować ;) Dodajcie do tego mix zielonych warzyw lub lekką sałatkę, a wolny czas wykorzystajcie na przyjemności ;)
Zapraszam!





























Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (niezbyt duże)
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, serrano lub prosciutto
400g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
600ml śmietanki, najlepiej 30%
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania 

Do podania:
makaron, pieczone ziemniaki, zielone warzywa


Każdego fileta przekrawamy wszerz na pół. Kawałki mięsa oprószamy solą, pieprzem i papryką. Zawijamy w plaster szynki, spinamy wykałaczką. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Układamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 min. z każdej strony. Mięso powinno lekko zrumienić się z wierzchu. Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę.Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a gdy się podsmażą - pokrojone w plasterki pieczarki. Całość lekko solimy (dzięki temu pieczarki szybciej puszczą wodę) i smażymy przez ok. 5min. Wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka układamy w sosie, jeden obok drugiego. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 5-7 min. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, podgrzewamy sos bez przykrycia jeszcze przez 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, dekorujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz