poniedziałek, 15 stycznia 2018

Jaglanka z prażonymi jabłkami i sosem z masła orzechowego

Śniadanie dobrze gdy jest na ciepło. W takiej sytuacji najlepszą opcją jest jaglanka, bo nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze daje solidną porcję zdrowia (idealny posiłek podczas przeziębienia). My uwielbiamy pod każdą postacią :)
Zimowa wersja jaglanki jest z dodatkiem prażonych jabłek oraz pysznego sosu na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny. Sama kasza też została przed gotowaniem podprażona na suchej patelni, dzięki czemu nabrała orzechowego smaku.
Naprawdę pycha! Polecam :)

Zimowe śniadanie dobrze gdy jest na ciepło. W takiej sytuacji najlepszą opcją jest jaglanka bo nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze daje solidną porcję zdrowia (idealny posiłek podczas przeziębienia). My uwielbiamy pod każdą postacią :)  Zimowa wersja jaglanki jest z dodatkiem prażonych jabłek oraz pysznego sosu na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny.




























Składniki
na 2 duże lub 3 mniejsze porcje:
100g kaszy jaglanej
500ml mleka zwierzęcego lub roślinnego (u mnie kokosowe)
1,5 łyżki brązowego cukru lub 2 łyżki erytrolu
2 słodko - winne jabłka
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: posiekane orzechy (ziemne/włoskie/laskowe)

Sos: 
2 łyżki masła orzechowego
łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki wody

Kaszę wsypujemy do garnka i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aż stanie się klarowna. Garnek umieszczamy na kuchence, a gdy kasza wysuszy się pod wpływem ciepła, prażymy ją, aż nabierze orzechowego aromatu. 
Wlewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 - 18 min., uważając by kasza nie przywarła do dna i się nie przypaliła.
W międzyczasie ćwiartki jabłek (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) kroimy w plasterki. Na małej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy jabłka i prażymy aż zmiękną. Dodajemy cynamon, mieszamy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Ilość wody uzależniamy od tego, jak rzadki/gęsty ma być sos. Odstawiamy.
Ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy jabłka, polewamy sosem. Opcjonalnie można dodać posiekane orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz