środa, 20 września 2017

Zupa z kukurydzą, kaszą jaglaną i kurczakiem

Zupy są wdzięcznym tematem do gotowania. Wystarczy nastawić, dorzucać składniki w odpowiedniej kolejności i... samo się robi ;) Idealne rozwiązanie na niedoczas lub leniwy dzień ;)
Tę zupę przygotowuje się bardzo, bardzo szybko, a do tego jest lekka i pyszna! Zapewniam :)






































Składniki: 
1,5l bulionu warzywnego
1 duży podwójny filet z kurczaka
3/4 kaszy jaglanej
2 puszki kukurydzy
1 papryczka chilli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki kurkumy 
300ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Bulion doprowadzamy do wrzenia. Mięso kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Smażymy przez chwilę, wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, imbir oraz kurkumę. Wszystko gotujemy przez 15 min. Dodajemy osączoną kukurydzę, gotujemy ok. 5 min. 
W międzyczasie, na tej samej patelni, rozgrzewamy resztę oleju. Smażymy kurczaka - po 2 min. z obu stron. Wrzucamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 min. 
Na koniec zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz