niedziela, 17 września 2017

Spaghetti Frutti di Mare

To fenomenalne danie już na sam widok powoduje u mnie ślinotok i niepohamowany apetyt ;) Ile by nie było, to i tak wciąż za mało. Włoska klasyka - dobra zawsze i wszędzie :)
Kluczem do sukcesu nie są tutaj umiejętności, bo danie praktycznie robi się samo, ale najlepszej jakości składniki: owoce morza, oliwa, białe wino i pomidory. Pysznie i z klasą! I do tego obiad/kolacja w 15 minut! :)

To fenomenalne danie już na sam widok powoduje u mnie ślinotok i niepohamowany apetyt ;) Ile by nie było, to i tak wciąż za mało. Włoska klasyka - dobra zawsze i wszędzie :)  Kluczem do sukcesu nie są tutaj umiejętności, bo danie praktycznie robi się samo, ale najlepszej jakości składniki: owoce morza, oliwa, białe wino i pomidory. Pysznie i z klasą! I do tego obiad/kolacja w 15 minut! :)




































Składniki
na 2 porcje:
150-200g makaronu spaghetti (ja użyłam bavette)
300ml passaty lub ok. 0,5kg dojrzałych pomidorów*
300g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki)**
125ml białego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier

* świeże pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, a następnie usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
** mrożone owoce morza wcześniej rozmrażamy i osączamy na sitku

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i mieszając, smażymy przez chwilę. Wlewamy wino i podgrzewamy całość, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory i szczyptę cukru, lekko redukujemy konsystencję. Wrzucamy owoce morza, i natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z makaronem. Przed podaniem obficie posypujemy natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz