poniedziałek, 21 listopada 2016

Prawdopodobnie najlepsze curry

W przypadku indyjskich potraw największe znaczenie mają rodzaj i proporcje zastosowanych przypraw. W tym daniu wszystko jest idealnie zrównoważone: ostre według uznania, lekko słodko - kwaśne, doprawione nutką czosnku, kozieradki i kuminu. Całość mocno kremowa przez zastosowanie mleczka kokosowego i śmietany. Po prostu poezja! :)
Decyzja, jakiego rodzaju mięsa użyjecie należy do Was. U mnie standardowo kurczak ;) Koniecznie musicie wypróbować ten smak! Zapraszam :)

W przypadku indyjskich potraw największe znaczenie mają rodzaj i proporcje zastosowanych przypraw. W tym daniu wszystko jest idealnie zrównoważone: ostre według uznania, lekko słodko - kwaśne, doprawione nutką czosnku, kozieradki i kuminu. Całość mocno kremowa od mleczka kokosowego i śmietany. Poezja! :)





























Składniki:
600g filetów z piersi kurczaka, białej ryby (np. okoń, dorsz) lub krewetek
1 puszka krojonych pomidorów
125ml mleczka kokosowego
125ml słodkiej śmietany kremówki
2 łyżki klarowanego masła
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1,5 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kozieradki
1/2 lub więcej łyżeczki chilli
5 roztartych goździków
1 łyżka miodu
sok z limonki
sól


Mięso, rybę lub krewetki przesmażamy przez kilka minut na 1 łyżce rozgrzanego klarowanego masła (mięso powinno się ściąć tylko na zewnątrz. W środku ma pozostać miękkie). Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę masła i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy przyprawy: imbir, kurkumę, kumin, kolendrę, kozieradkę, chilli, goździki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy wszystko przez ok. 2 min., aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy mięso i smażymy przez chwilę. Wrzucamy pomidory i posiekaną papryczkę chilli. Wszystko dusimy po przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodajemy mleko kokosowe, śmietanę, odrobinę soku z limonki oraz miód. Mieszamy. Redukujemy sos na średnim ogniu do uzyskania kremowej konsystencji. Przed podaniem skrapiamy curry sokiem z limonki.
To curry świetnie komponuje się na talerzu z zielonymi warzywami (np. brokuł, fasolka, groszek).
Najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkami naan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz