poniedziałek, 30 maja 2016

Muffiny truskawkowe z kremem z białych michałków

Jak co roku, wytęskniona wyglądam czerwca... A wszystko przez truskawki :) Jestem niepohamowanym truskawkowym potworem! Mogłabym jeść je na okrągło i pod każdą postacią ;) Zatem dziś mega prosty, baaardzo efektowny, a do tego PRZEPYSZNISTY przepis na muffiny z ucieranego ciasta z dodatkiem truskawek. Mam nadzieję, że i Wam już na sam widok poleci ślinka :)

Jak co roku, wytęskniona wyglądam czerwca ;) A wszystko przez sezon na truskawki :) Jestem niepohamowanym truskawkowym potworem, mogłabym jeść je na okrągło i pod każdą postacią. Zatem dziś mega prosty, baaardzo efektowny, a do tego PRZEPYSZNISTY przepis na muffiny z ucieranego ciasta z dodatkiem truskawek :) Mam nadzieję, że i Wam poleci ślinka :)





































Składniki 
na 12 babeczek:

Ciasto:
160g mąki
160g masła
3 jajka
110g cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
12 średniej wielkości truskawek

Krem:
500ml śmietany 30%
150g białych michałków

Ponadto:
6 średniej wielkości truskawek 
pestki granatu



Krem:
Krem wstępnie przygotowujemy dzień wcześniej. W rondelku umieszczamy śmietanę i pokrojone na kawałki Michałki. Podgrzewamy do momentu aż cukierki się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto: 
Wszystkie składniki babeczek powinny mieć temperaturę pokojową. 
Za pomocą miksera ucieramy do białości masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, wbijamy po jednym jajku, a gdy składniki się połączą, dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości foremki. Na środku każdej babeczki umieszczamy umytą, osuszoną i odszypułkowaną truskawkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180° przez ok. 20 min. do tzw. "suchego patyczka". Upieczone babeczki studzimy.

Krem:
Za pomocą miksera ubijamy na sztywno masę śmietanowo - michałkową. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z otworem w kształcie gwiazdki i ozdabiamy wierzch muffinek. Dekorujemy połówkami truskawek i pestkami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz