poniedziałek, 16 maja 2016

Chrupiące placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem koperkowym

Choć nie jadam ich często, to jednak bardzo je lubię. Najlepiej gdy mają rumiane, chrupiące brzegi i lekko wyczuwalną nutę cebuli i czosnku. Ale rzecz najważniejsza to rodzaj ziemniaków - muszą być mączyste, bo inaczej nic z tego. Na szczęście w sklepach można bez problemu znaleźć ziemniaki odpowiednio oznakowane i opisane :) Równie ważny jest sposób przygotowania, ale o tym poniżej. 
Tym razem swojskie placki ziemniaczane postanowiły połączyć siły z domowym sosem koperkowym, a wtóruje im wędzony łosoś. 
Bardzo smakowity mix! :)

Choć nie jadam ich często, to jednak bardzo je lubię. Najlepiej gdy mają rumiane, chrupiące brzegi i lekko wyczuwalną nutę cebuli i czosnku. Ale rzecz najważniejsza to rodzaj ziemniaków - muszą być mączyste, bo inaczej nic z tego. Na szczęście w sklepach można bez problemy znaleźć ziemniaki odpowiednio oznakowane i opisane :) Równie ważny jest sposób przygotowania, ale o tym poniżej.   Tym razem swojskie placki ziemniaczane postanowiły połączyć siły z domowym sosem koperkowym, a wtóruje im wędzony łosoś.   Bardzo smakowity mix! :)




































Składniki 
dla 4 osób

Placki:
150g wędzonego łososia
1,5 kg mączystych ziemniaków
2 jajka 
1 duża cebula
2 ząbki czosnku 
ok. 4 łyżek mąki
sól, pieprz
olej 

Sos koperkowy:
200g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz, odrobina cukru do smaku



Sos koperkowy:
W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy pozostałe składniki. Sos wkładamy do lodówki na czas przygotowywania placków.

Placki:
Obrane ziemniaki, cebule i czosnek ścieramy na bardzo drobnej tarce. Masę przekładamy na gęste sito, które umieszczamy nad miską. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15-20 min. Po tym czasie lekko dociskamy, odkładamy sito na bok, a z miski uważnie odlewamy osączony płyn, pozostawiając osiadłą na dnie skrobię. Do miski ze skrobią przekładamy starte ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 100°.
Na rozgrzany olej kładziemy po solidnej łyżce masy, którą formujemy w okrągły placek. Gdy brzegi zaczną być widocznie zarumienione, przekładamy i smażymy placki z drugiej strony. Gotowe osączamy na papierowym ręczniku i  natychmiast podajemy lub trzymamy w rozgrzanym piekarniku do momentu usmażenia wszystkich placków.
Układamy na talerzach po kilka sztuk, przekładając każdą warstwę kawałkami łososia. Wierzch polewamy sosem koperkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz