środa, 24 czerwca 2015

Frittata z wiejską kiełbasą, szpinakiem i ricottą

Super pomysł na szybki obiad dla dwojga lub niedzielne śniadanie. Potrawa podobna do omletu, do której można dodać wszystko co się lubi: wędlinę, rybę, warzywa lub zioła. Albo inaczej - wszystko, co aktualnie mamy w lodówce :) Obecność szałwii w tym przepisie to strzał w dziesiątkę! Subtelnie podkręca całość i nadaje temu prostemu daniu odrobiny ekstrawagancji. Podstawowa rzecz - frittatę najpierw smażymy na patelni, a następnie dopiekamy w piekarniku. Podajemy z pajdą chleba z masłem lub grzankami. Kto chętny? ;) 



Super pomysł na szybki obiad dla dwojga lub niedzielne śniadanie. Danie podobne do omletu, do którego można dodać wszystko co się lubi: wędlinę, rybę, warzywa lub zioła. Albo inaczej - wszystko, co aktualnie mamy w lodówce :) Podstawowa rzecz - frittatę najpierw smażymy na patelni, a następnie dopiekamy w piekarniku. Zatem, kto chętny?





































* przepis, z małą zmianą, pochodzi z najnowszej książki Donny Hay pt." Szybko, świeżo, prosto".



Składniki na patelnię Ø22cm
2 porcje: 
1 wiejska kiełbasa
garść liści szpinaku baby
1 łyżka listków szałwii
100g ricotty
4 jajka 
250ml śmietany kremówki
sól, pieprz

Kiełbasę kroimy w plasterki i razem z szałwią przesmażamy na rozgrzanej patelni aż kiełbasa stanie się chrupka i rumiana. Dodajemy szpinak i smażymy dopóki nie zmięknie. Jajka ubijamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię, na wierzchu łyżeczką kładziemy porcje ricotty. Zmniejszamy płomień i smażymy ok. 3 min. Po tym czasie wkładamy patelnię do nagrzanego do 175◦ piekarnika (grzanie tylko od góry) i pieczemy do momentu gdy frittata zetnie się i zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz