środa, 10 czerwca 2015

Dorada z salsą pomidorową i grzankami czosnkowymi

Tym razem czas na rybę i to nie byle jaką, bo Doradę królewską, która podobno była ulubiona rybą starożytnych Rzymian. Świetna z piekarnika, ale równie wyśmienita z grilla. Jako dodatek orzeźwiająca pomidorowa salsa i domowe grzanki czosnkowe. Pysznie, prosto, a zarazem wykwintnie. Sezon grillowy w pełni, zatem kto się skusi? :)

Tym razem czas na rybę i to nie byle jaką, bo Doradę królewską, która podobno była ulubiona rybą starożytnych Rzymian. Świetna z piekarnika, ale równie wyśmienita z grilla. Jako dodatek orzeźwiająca pomidorowa salsa i domowe grzanki czosnkowe. Pysznie, prosto, a zarazem wykwintnie. Sezon grillowy w pełni, zatem kto się skusi?





































Składniki
Marynata:

2 dorady
2 limonki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
skórka otarta z jednej cytryny
sól morska, pieprz

Salsa pomidorowa:
4 duże pomidory
1 średniej wielkości czerwona cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki mielonej kolendry
sól morska, pieprz

Grzanki czosnkowe
1 bagietka lub 2 bułki paryskie
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
ulubione zioła do posypania

Przygotowujemy marynatę. W miseczce umieszczamy oliwę, dodajemy sok i otartą skórkę z limonek oraz skórkę z cytryny. Wrzucamy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem. Sprawione dorady nacinamy ukośnie z dwóch stron, nacieramy marynatą z zewnątrz i w środku. Obkładamy plasterkami cytryny i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona. Kroimy w kostkę, a następnie dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę, posiekany czosnek i porwane liście bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kolendrą. Salsę mieszamy z sosem z oliwy i soku z cytryny.
Bagietkę kroimy w plastry, każdy smarujemy odrobiną masła i posypujemy ziołami. Odkładamy na bok.
W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, wstawiamy do nagrzanego do 180◦ piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia, umieszczamy w piekarniku kromki bagietki. Grzanki pieczemy do zrumienienia, a po wyjęciu smarujemy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz