czwartek, 26 marca 2015

Domowe musli


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być zdrowe i na długo dostarczać energii. Domowe musli nie dość, że spełnia te kryteria, to jeszcze jest bardzo smaczne i o wiele tańsze niż to kupowane w sklepie. Doskonałe z jogurtem, mlekiem lub maślanką. A gdy jeszcze dodamy do tego świeże owoce… Mmm… Pycha!

Śniadanie powinno być zdrowe i na długo dostarczać energii. Domowe musli nie dość, że spełnia te kryteria, to jeszcze jest bardzo smaczne i o wiele tańsze niż to kupowane w sklepie. Doskonałe z jogurtem, mlekiem lub maślanką. A gdy jeszcze dodamy do tego świeże owoce… Pycha!








































Składniki: 
200g płatków owsianych górskich
200g płatków jęczmiennych
25g otrąb owsianych
25g zarodków pszennych
5 łyżek miodu
100g cukru trzcinowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
garść nasion słonecznika
garść nasion dyni
Po pół garści ulubionych bakalii: orzechów włoskich, laskowych, migdałów
Po pół garści ulubionych suszonych owoców: rodzynek, moreli, żurawiny, śliwek

W garnku podgrzewamy miód z cukrem i olejem do momentu gdy cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, jęczmienne, otręby, zarodki, orzechy, nasiona słonecznika i dyni. Wlewamy masę miodową i dokładnie mieszamy. Całość rozsypujemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 min. w temp. 175°. Po upływie 5 min., mieszamy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz