środa, 8 lutego 2017

Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami i fetą

Lubię muffiny. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki, napełnić masą papilotki i upiec, a po 20 minutach możemy już cieszyć się pyszną przekąską. Wytrawne babeczki z tego przepisu są mięsiste, wilgotne i długo utrzymują świeżość. Można je jeść solo lub z ulubionym sosem. 
Zatem komu na drugie śniadanie? ;)

Lubię muffiny. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki, napełnić masą papilotki i upiec, a po 20 minutach możemy już cieszyć się pyszną przekąską. Wytrawne babeczki z tego przepisu są mięsiste, wilgotne i długo utrzymują świeżość. Można je jeść solo lub z ulubionym sosem.   Zatem komu na drugie śniadanie? ;)





































Składniki
na 12 babeczek:
350g mąki pszennej
50g mąki razowej
2 duże jajka
300ml mleka
150ml oleju
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
2 i 1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia
12 suszonych pomidorów (w zalewie)
100g fety lub sera koziego

W jednej misce mieszamy suche składniki - mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej mokre - jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do ciasta razem z grubo pokruszoną fetą. Delikatnie łączymy składniki z masą.
Formę do muffinów wypełniamy papilotkami. Za pomocą dwóch łyżek wykładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy 20 min. w temp. 180°. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dostatecznie wypieczone. Jeżeli nie - ustawiamy grzanie od dołu, zmniejszamy temp. do 160° i wydłużamy czas pieczenia o ok. 5 min.
Muffiny podajemy same lub z sosem, np. ziołowo - czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz