Pokochaliście przepis na quesadillę z mięsem mielonym i czerwoną fasolą, więc myślę, że przepis na gulasz meksykański też może przypaść Wam do gustu :) Podstawowa rzecz - najlepszej jakości wołowina. Tutaj nie idziemy na żadne ustępstwa ;) Do tego bukiet aromatycznych przypraw, pomidory, kukurydza, fasola i czerwona cebula. No i obowiązkowo chilli lub Jalapeño :)
Z kukurydzianą tortillą smakuje naprawdę wybornie! :)
Składniki:
800g mięsa wołowego
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
250ml bulionu wołowego lub warzywnego
400g krojonych pomidorów (np. z puszki) lub tyle samo domowego przecieru lub passaty
1 papryczka chilli lub Jalapeño
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 łyżki sosu Worcester
1 liść laurowy
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka oregano
1 łyżka kminu rzymskiego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki oleju
sól, czarny pieprz
Wołowinę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Dodajemy przyprawy - liść laurowy, paprykę, oregano, kmin rzymski, cynamon i kolendrę. Podsmażamy przez 2 min. aż przyprawy uwolnią aromat. Wrzucamy posiekaną cebulę, a po chwili mięso. Smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wlewamy bulion i pomidory. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz sos Worcester. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godz., aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną i opłukaną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Przy pomocy dwóch widelców rozdrabniamy kawałki mięsa (ma wyglądać na poszarpane), mieszamy.
Gulasz podajemy z podpieczoną na suchej patelni i porwaną na kawałki tortillą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz