środa, 22 lutego 2017

Piernikowe brownie z kremem śmietankowym

Weekend tuż tuż. Co powiecie na pyszne czekoladowe ciacho? Mięsiste i wilgotne brownie z korzenną przyprawą i suszonymi śliwkami w połączeniu z lekkim kremem śmietankowym to jest to :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego efektowne. Mniam... 

Mięsiste i wilgotne brownie z korzenną przyprawą i suszonymi śliwkami w połączeniu z lekkim kremem śmietankowym to jest to :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego efektowne.




































Składniki
Ciasto: 
300g gorzkiej czekolady
3 jajka
200g masła
220g cukru pudru
1 łyżka przyprawy do piernika
125g mąki
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
150g posiekanych suszonych śliwek*

*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Krem:
350g śmietany kremówki
200g serka mascarpone 
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gorzkiego kakao do dekoracji


Ciasto: 
W rondelku topimy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na bok na 2-3 min., a następnie energicznie mieszamy, aż powstanie gładki sos. W misce łączymy mąkę, przyprawę do piernika, sól oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce, za pomocą trzepaczki, roztrzepujemy jajka z cukrem. Łączymy z czekoladowym sosem. Wsypujemy suche składniki i mieszamy (nie ubijamy). Na koniec dodajemy śliwki (zostawiamy kilka do dekoracji).
Formę o wymiarach ok. 24x24cm lub ok. 17x27cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 165° piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min. Studzimy.

Krem:
Mascarpone rozdrabniamy za pomocą szpatułki. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Wlewamy ekstrakt wanilii i delikatnie łączymy z mascarpone. Gotowy krem rozsmarowujemy na brownie. Wierzch posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy cząstkami suszonych śliwek. 
Ciasto przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz