Jeszcze trochę i stanę się prawdziwym ekspertem od risotto ;) Nie zmienia to jednak faktu, że ilekroć je robię, zawsze jestem zaskoczona tym, jak z kilku prostych składników można wyczarować takie pyszności! Nie inaczej było i tym razem. Marchewka, por i brokuł - to moje warzywne super trio. Banał - wiem, ale w połączeniu z klasycznymi składnikami risotto i kurczakiem, dało super efekt. Musicie spróbować! :) Marzy Wam się coś innego na obiad lub kolację? Teraz to żaden problem :)
Składniki
dla 2 osób:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
150g ryżu Arborio lub Carnaroli
125ml białego wytrawnego wina
400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 mała cebula
2 duże marchewki
10cm kawałek pora (biała część)
1/2 dużego brokułu
2 ząbki czosnku
70g startego parmezanu lub sera Grana Padano
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz
W osobnym garnku gotujemy różyczki brokuła. Powinny być al dente. Cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora dzielimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w plasterki. Kurczaka kroimy na niezbyt duże kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy mięso i smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok (trzymamy pod przykryciem by nie wystygło).
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, marchewkę, pora i posiekany czosnek. Wrzucamy ryż i często mieszając podgrzewamy aż się zeszkli. Wlewamy jedną łyżkę wazową bulionu oraz wino. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu gdy płyn całkowicie odparuje. Wlewamy kolejną porcję bulionu.
Podlewanie powtarzamy kilkakrotnie, dolewając po chochelce bulionu, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta.
Gdy ryż zacznie mięknąć, wrzucamy kurczaka i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy rozgniecionego tłuczkiem lub widelcem brokuła.
Gdy ryż dojdzie, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy risotto z masłem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz