środa, 23 listopada 2016

Sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i selerem naciowym

Lekka sałatka zawsze w cenie :) Mix sałat okraszony wyrazistym winegretem, w połączeniu z kawałkami kurczaka, selera naciowego i jajka. Jako uzupełnienie - chrupiące grzanki, prażony słonecznik i odrobina parmezanu. Na lunch, drugie śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Polecam! :)

Lekka sałatka zawsze w cenie :) Mix sałat okraszony wyrazistym winegretem, w połączeniu z kawałkami kurczaka, selera naciowego i jajka. Jako uzupełnienie - chrupiące grzanki i odrobina parmezanu. Na lunch, drugie śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Polecam! :)





































Składniki:
ulubiony mix sałat
2 wędzone ćwiartki z kurczaka
2-3 łodyżki selera naciowego
3 ugotowane na twardo jajka
ok. 3/4 pszennej półbagietki
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka oliwy

Sos: 
5 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
sol, pieprz


Przygotowujemy sos. W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny i musztardę. Cienką strużką, nie przerywając mieszania, dolewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.

Słonecznik wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut, często mieszając by ziarna się nie przypaliły. Studzimy. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę półbagietkę i smażymy aż grzanki staną się chrupkie i nabiorą złoto-brązowego koloru. Pozostawiamy do wystudzenia.  
Z kurczaka usuwamy skórę, mięso rwiemy na niewielkie kawałki.
W misce umieszczamy mix sałat. Dodajemy cząstki kurczaka, plasterki selera naciowego, pokrojone w ćwiartki jajka oraz grzanki. Sałatę polewamy sosem winegret, delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy prażonym słonecznikiem i startym parmezanem. Natychmiast podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz