Jeżeli znacie i lubicie ciasto marchewkowe, to te muffiny na pewno Wam zasmakują! Nadziane orzechami i migdałami, soczyste i mięciutkie w środku, świetnie nadają się do popołudniowej kawy czy herbaty. Same w sobie są w punkt słodkie, a pyszna lekko kwaskowa polewa z jogurtu i białej czekolady nadaje im wyjątkowego wymiaru. Do wypróbowania na już! Polecam :)
Składniki
na 12 babeczek:
280g marchwi
120g mąki pszennej
120g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
140g cukru trzcinowego
125ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
50g siekanych migdałów
50g siekanych orzechów włoskich
Polewa:
90g białej czekolady
3 łyżki mleka
3 niepełne łyżki jogurtu naturalnego
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce mieszamy ze sobą suche składniki: 2 rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo wlewamy olej, a następnie dodajemy połowę suchych składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy razem z marchewką, bakaliami oraz drugą połową suchych składników. Delikatnie mieszamy.
Formę do muffinów wyściełamy papilotkami. Przy pomocy dwóch łyżek nakładamy porcje ciasta do niespełna całej wysokości foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 160◦ piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min. do tzw. "suchego patyczka". Studzimy.
Polewa:
W miseczce umieszczamy czekoladę, jogurt i mleko. Całość stawiamy na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Nie przerywając mieszania, łączymy składniki, aż powstanie gładka masa. Gotową polewą dekorujemy wierzch muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz