Niebanalny torcik, w którym warstwy migdałowego ciasta przełożone zostały angielskim kremem waniliowym, a górną warstwę tworzy bita śmietana wykończona polewą czekoladową z chrupiącymi drobinkami.
Samo ciasto zaskakuje smakiem, bogactwem struktur i konsystencji... Migdałowe blaty niby kruche, a jednak mają w sobie coś lepkiego i miękkiego zarazem. Aksamitny waniliowy krem przyjemnie rozpływa się w ustach, a lekka śmietanka i czekolada z kawałkami chrupiących, francuskich naleśników doskonale uzupełniają całość. Obowiązkowo do wypróbowania! Uwierzcie mi, jest pyszne! :)
Składniki
Migdałowe blaty:
4 białka
300g mielonych migdałów
120g cukru pudru
Krem angielski:
4 żółtka
100g cukru
200ml śmietany 30%
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150g miękkiego masła
Wykończenie:
300ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
100g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
70ml śmietany 30%
40g pieczonych francuskich naleśników*, płatków kukurydzianych lub ryżu preparowanego
* Pieczone naleśniki z Bretanii to regionalny przysmak. W Polsce dostępny we francuskich supermarketach (np. w Leclerc) lub przy okazji tygodnia tematycznego w sieci sklepów Lidl.
Blaty:
Przygotowujemy dwie duże blachy, na każdej kładziemy pergamin. Na obydwu arkuszach odrysowujemy okrąg o średnicy formy do ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°.
Na suchej patelni, często mieszając, prażymy migdały. Uważamy by się nie przypaliły. Studzimy.
Ubijamy białka, pod koniec dodając cukier puder. Wsypujemy migdały i delikatnie mieszamy. Po połowie masy rozsmarowujemy na każdym arkuszu pergaminu. Blachy wkładamy do piekarnika - jedną na dół, drugą na górną półkę. Pieczemy przez 10 min., po czym zamieniamy blachy miejscami i dopiekamy przez kolejne 10 min. Po upieczeniu, gdy blaty są jeszcze gorące, przy pomocy ostrego noża, delikatnie, odrywamy papier. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krem angielski:
W garnku mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, cukier i nasiona wanilii (lub ekstrakt). Dodajemy waniliowy korpus. Podgrzewamy na średnim ogniu nie przerywając mieszania aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy garnek z ognia (wyjmujemy korpus wanilii), studzimy.
Ucieramy masło, stopniowo dodajemy budyń. Połową masy smarujemy jeden blat, przykrywamy drugim i nakładamy pozostałą porcję kremu.
Wykończenie:
Ubijamy 300ml śmietanki, pod koniec dodając cukier puder. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a pod koniec łączymy z pozostałą śmietanką. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokruszonymi naleśnikami francuskimi, płatkami lub ryżem. Gotową polewę nakładamy porcjami na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz