piątek, 7 października 2016

Sernik z krówkami

Dla fanów serników.
Dla fanów krówek.
Dla wszystkich tych, co kochają słodycze.
Kłaniam się nisko i życzę smacznego :)

Dla fanów serników.  Dla fanów krówek.  Dla wszystkich tych, co kochają słodycze.  Kłaniam się nisko i życzę smacznego :)




































Składniki
Spód:
100g masła
170g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka 

Masa serowa: 
1 kg dobrej jakości (zwartego) białego sera
5 jajek
60g mąki pszennej
200g cukru pudru
200g miękkich krówek
50g masła*
*wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową

Polewa czekoladowa: 
100g gorzkiej czekolady
40g masła


Spód: 
Wszystkie składniki energicznie zagniatamy i wkruszamy na tortownicę wyłożoną pergaminem. Lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
Biały ser dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę lub przy pomocy malaksera rozdrabniamy na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodajemy masło, cukier, a następnie wbijamy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty, wsypujemy mąkę i krótko ucieramy do połączenia składników. Każdą krówkę kroimy na 3 kawałeczki, cukierki dodajemy ciasta. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175° piekarnika. Pieczemy przez ok. 60min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik jeszcze przez pół godziny.

Polewa:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy. Gotowa polewą dekorujemy wystudzony sernik.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz