piątek, 12 sierpnia 2016

Sernik na zimno z malinami, migdałami i musem z białej czekolady

Weekend tuż tuż, więc przyda się przepis na ciasto. Co powiecie na sernik na zimno? :) Ale nie taki zwykły, bo na maślanym spodzie z herbatników, z warstwą musu z białej czekolady i malinami. Lekki jak chmurka, niezbyt słodki i bardzo orzeźwiający. Kto chętny? :)

Weekend tuż tuż, więc przyda się przepis na ciasto. Co powiecie na sernik na zimno? :) Ale nie taki zwykły, bo na maślanym spodzie z herbatników, z warstwą musu z białej czekolady i malinami. Lekki jak chmurka, niezbyt słodki i bardzo orzeźwiający. Kto chętny? :)



Składniki
Spód:
270g herbatników
30g płatków migdałowych
85g roztopionego masła

Masa serowa:
700g twarogu sernikowego
2 galaretki cytrynowe
350ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego

Mus z białej czekolady:
100g białej czekolady
200ml śmietany kremówki 
2 białka
1/2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
350g malin
50g płatków migdałowych
 

Spód:
Herbatniki rozdrabniamy na proszek (mielimy w maszynce lub używamy do tego blendera) i mieszamy z płatkami migdałowymi. Dodajemy przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Masa będzie sypka, ale nie dodajemy więcej tłuszczu. Okrągłą formę smarujemy masłem, dno wykładamy przyciętym w okrąg pergaminem. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i brzegi. Chłodzimy w lodówce przez godzinę, a następnie zapiekamy przez 10-15 min. w rozgrzanym do 180° piekarniku. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki w 400ml gorącej wody.

Masa serowa:
Ser mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i tężejące galaretki. Masę delikatnie mieszamy i wykładamy na spód herbatnikowy. Chłodzimy w lodówce przez min. 3 godz., a najlepiej przez całą noc.

Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mikserem ubijamy śmietanę, a gdy zacznie gęstnieć zmniejszamy obroty i porcjami dodajemy czekoladę. Białka ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Delikatnie łączymy pianę z masą czekoladową. Mus wykładamy na schłodzony sernik. Wierzch posypujemy malinami i płatkami migdałów. Chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz