Składniki
Spód:
270g herbatników
30g płatków migdałowych
85g roztopionego masła
Masa serowa:
700g twarogu sernikowego
2 galaretki cytrynowe
350ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Mus z białej czekolady:
100g białej czekolady
200ml śmietany kremówki
2 białka
1/2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
350g malin
50g płatków migdałowych
Spód:
Herbatniki rozdrabniamy na proszek (mielimy w maszynce lub używamy do tego blendera) i mieszamy z płatkami migdałowymi. Dodajemy przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Masa będzie sypka, ale nie dodajemy więcej tłuszczu. Okrągłą formę smarujemy masłem, dno wykładamy przyciętym w okrąg pergaminem. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i brzegi. Chłodzimy w lodówce przez godzinę, a następnie zapiekamy przez 10-15 min. w rozgrzanym do 180° piekarniku. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki w 400ml gorącej wody.
Masa serowa:
Ser mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i tężejące galaretki. Masę delikatnie mieszamy i wykładamy na spód herbatnikowy. Chłodzimy w lodówce przez min. 3 godz., a najlepiej przez całą noc.
Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mikserem ubijamy śmietanę, a gdy zacznie gęstnieć zmniejszamy obroty i porcjami dodajemy czekoladę. Białka ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Delikatnie łączymy pianę z masą czekoladową. Mus wykładamy na schłodzony sernik. Wierzch posypujemy malinami i płatkami migdałów. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz