wtorek, 16 sierpnia 2016

Kurczak w sosie śmietanowo - ziołowym

Zupełnie niepozorne danie, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje. Ale to nie wszystkie plusy... Łatwość, krótki czas przygotowania oraz dostępność składników sprawiają, że to przepis prawie dla wszystkich: zabieganych, dzieciatych, minimalistów i wybrednych ;) Minimum wysiłku, maksimum dobrego smaku. Kto nie wierzy, niech spróbuje :) Miłego dnia!

Zupełnie niepozorne danie, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje. Ale to nie wszystkie plusy... Łatwość i krótki czas przygotowania oraz dostępność składników sprawiają, że to przepis prawie dla wszystkich: zabieganych, dzieciatych, minimalistów i wybrednych ;) Kto nie wierzy, niech spróbuje :) Miłego dnia!

























Składniki
dla 4 osób:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
600ml słodkiej śmietanki 18%
po jednej łyżce posiekanych ziół: bazylii i oregano
po 1/2 łyżki posiekanych ziół: estragonu, tymianku*
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz, słodka papryka

*świeże zioła można z powodzeniem zastąpić suszonymi


Filety kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odstawiamy na bok (mięso można zamarynować wcześniej). Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Zwiększamy płomień i dokładamy kawałki kurczaka. Smażymy, od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią, aż mięso zetnie się z wierzchu i lekko przyrumieni. Wsypujemy zioła, wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu gdy zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Podajemy z makaronem (np. rurki, świderki) lub z pieczonymi ziemniakami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz