wtorek, 2 sierpnia 2016

Domowe lody waniliowe

Gdy lato za oknem moje myśli krążą wokół lodów. Na tyle skutecznie, że od razu zabieram się do ich robienia. A te są nieziemsko pyszne! Mocno śmietankowe i aksamitne w smaku, z wyraźną, waniliową nutą. Przygotowuje się je dość szybko, ale haczyk (jak to przy domowych lodach) polega na tym, że trzeba poczekać aż się zamrożą. Jednak, daję słowo, próba cierpliwości zostanie wynagrodzona po stokroć :) Polecam! Szczególnie z szarlotką na ciepło :)

Gdy upał za oknem moje myśli krążą wokół lodów. Na tyle skutecznie, że od razu zabieram się do ich robienia. A te są nieziemsko pyszne! Mocno śmietankowe i aksamitne w smaku, z wyraźną, waniliową nutą. Przygotowuje się je dość szybko, ale haczyk (jak to przy domowych lodach) polega na tym, że trzeba poczekać aż się zmrożą. Jednak, daję słowo, próba cierpliwości zostanie wynagrodzona po stokroć :) Polecam! Szczególnie z szarlotką na ciepło :)





































Składniki:
700ml śmietanki 30%
6 żółtek
4-5 łyżek cukru pudru
1 laska wanilii

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i tępą stroną noża wybieramy ziarenka, które razem z waniliowym korpusem dodajemy do 150ml śmietanki. Całość lekko podgrzewamy, a w międzyczasie ucieramy do białości żółtka z cukrem pudrem. Do żółtek, cienką strużką, wlewamy ciepłą śmietankę i cały czas mieszając podgrzewamy. Gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy pozostałą śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. 
Waniliowy korpus wyrzucamy, a przestudzoną masę delikatnie łączymy z bitą śmietaną. Lody przekładamy do foremki lub plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujemy masę i dokładnie mieszamy, by nie utworzyły się kryształki lodu. Lody powinny być gotowe po ok. 3 godzinach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz