poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem

Prosta i smaczna zapiekanka. Już dobrych kilka lat gości na moim stole. Raz używam świeżej ryby, innym razem wędzonej, czasem dodaję zwykłego makaronu, a niekiedy jest to pełnoziarnisty. O smaku decydują szczegóły - czyli odrobina chrzanu, zielony pieprz i wędzony ser (najlepszy oscypek!). Polecam :)

Prosta i smaczna zapiekanka. Już dobrych kilka lat gości na moim stole. Raz używam świeżej ryby, innym razem wędzonej, czasem dodaję zwykłego makaronu, a niekiedy jest to pełnoziarnisty. O smaku decydują szczegóły - czyli odrobina chrzanu, zielony pieprz i wędzony ser (oscypek! najlepszy!). Polecam :)





































Składniki:
400g makaronu (idealne będą rurki, kokardki lub świderki)
100g filetu z łososia bez skóry
ok. 250g brokuła podzielonego na różyczki
450g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
100g wędzonego sera
3 duże jajka
1 łyżka chrzanu
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz czarny, pieprz zielony
masło do wysmarowania formy

Makaron i brokuły gotujemy al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy po 1/3 makaronu, brokuła i łososia. Warstwę zapiekanki posypujemy solą i zielonym pieprzem. Postępujemy tak jeszcze dwukrotnie aż do wyczerpania składników. Śmietanę miksujemy z jajkami, chrzanem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę porcji startego sera, mieszamy. Zalewamy zapiekankę, wierzch posypujemy resztą startego sera. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika. Zapiekamy przez ok. 30 min.
 

2 komentarze:

  1. Właśnie wstawiłam moją zapiekankę do piekarnika. Pięknie się prezentuje, jeszcze przed zapieczeniem,
    w zielonym naczyniu żaroodpornym. Brakuje mi tylko informacji jak ustawić piekarnik? Termoobieg, góra dół czy jeszcze inaczej? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej góra-dół. Ja piekę bez termoobiegu :)

      Usuń