poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Spaghetti alla carbonara z tuńczykiem

Nie do wiary, jak ochota na jedną rzecz - w tym wypadku rybę, z automatu uruchamia w mojej głowie zapadkę pt."czas na eksperyment". Wówczas myślę, analizuję, kminię i rozpatruję, aż z totalnego chaosu wyłoni się pomysł na potrawę. Potem przychodzi czas na gotowanie, a na końcu chwila prawdy :) Tym razem, daję słowo, wyszło pysznie! Kremowy sos z dodatkiem tuńczyka, odrobiny czosnku, jajek i śmietanki świetnie komponuje się z makaronem. Natka pietruszki idealnie dopełnia smak. Nic, tylko gotować na obiad ;) Zapraszam :)

Nie do wiary, jak ochota na jedną rzecz - w tym wypadku rybę, z automatu uruchamia w mojej głowie zapadkę pt."czas na eksperyment". Wówczas myślę, analizuję, kminię i rozpatruję, aż z totalnego chaosu wyłoni się pomysł na potrawę. Potem przychodzi czas na gotowanie, a na końcu chwila prawdy :) Tym razem, daję słowo, wyszło pysznie! Kremowy sos z dodatkiem tuńczyka, odrobiny czosnku, jajek i śmietanki świetnie komponuje się z makaronem. Natka pietruszki idealnie dopełnia smak. Nic, tylko gotować na obiad ;) Zapraszam :)




































Składniki
dla 2 osób:
150-200g makaronu spaghetti
50ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
150g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 jajka
100ml śmietanki 18%
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na oliwie szklimy cebulę. Wlewamy wino i dodajemy posiekany czosnek. Gotujemy na średnim ogniu aż alkohol odparuje. W miseczce mieszamy jajka ze śmietanką, 1,5 łyżki startego sera (resztę zostawiamy do dekoracji), solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy, pozostawiając ok. 1/4 szkl. wody od gotowania. Nitki przekładamy na patelnię z winem, cebulą i czosnkiem, wlewamy wodę, masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Na wierzchu kładziemy kawałki tuńczyka. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Uwaga! Jajka nie mogą ściąć się zbyt mocno. Powinny pozostać półpłynne, a sos gładki. Gotowe spaghetti przekładamy na talerze i obficie posypujemy natką pietruszki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz