poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Gulasz na ciemnym piwie, z wędzonym boczkiem i pieczarkami

Gulasz to sposób na pyszny, prosty w przygotowaniu i sycący obiad. Tutaj w roli głównej wieprzowina, ale wołowina też się nada. Tylko trzeba dłużej dusić... ;)
I choć mięso w gulaszu ważne, to o tym końcowym efekcie zadecydowały niuanse: ciężki porter, aromatyczny wędzony boczek, pieczarki i sporo cebuli. Sos  doskonale komponuje się z ulubioną kaszą i buraczkami. Tylko tyle i zarazem, aż tyle. Częstujcie się, Kochani :)

Gulasz to sposób na pyszny, prosty w przygotowaniu i sycący obiad. Tutaj w roli głównej wieprzowina, ale wołowina też się nada. Tylko trzeba dłużej dusić... ;)  I choć mięso w gulaszu ważne, to o tym końcowym efekcie zadecydowały niuanse: ciężki porter, aromatyczny wędzony boczek, pieczarki i sporo cebuli. Sos  doskonale komponuje się z ulubioną kaszą i buraczkami. Tylko tyle i zarazem, aż tyle. Częstujcie się, Kochani :)




































Składniki:
ok. 800g mięsa wieprzowego, np. łopatki
150g wędzonego boczku
200g pieczarek
2 marchewki
3 cebule 
2 duże ząbki czosnku
375ml ciemnego piwa
250ml bulionu
2 łyżki mąki
liść laurowy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

Mięso kroimy w kostkę, boczek w słupki. W dość dużym garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy boczek, aby był lekko chrupki i odstawiamy na bok. 
Na tym samym tłuszczu (mocno rozgrzanym), partiami, smażymy mięso. Smażeniu powinno być krótkie. Chodzi o to, by poprzez ścięcie zewnętrznej powierzchni, zamknąć w środku całe dobrodziejstwo smaku. Odkładamy mięso do boczku. 
Następnie, na tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i cebule pociętą w półplasterki. Gdy zmiękną, przekładamy wszystko do mięsa i boczku. 
Do tego samego garnka dodajemy 1 łyżeczkę masła. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. 
Do garnka wrzucamy z powrotem boczek, mięso oraz warzywa. Całość solimy, doprawiamy pieprzem i zasypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 3 minuty, mieszając, gdy zajdzie taka potrzeba.
Wlewamy piwo i gorący bulion. Dodajemy liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5 godz., aż mięso skruszeje.
Gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami, w towarzystwie buraczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz