Energetyczna i sycąca zupa pomidorowa z soczewicą, w sam raz na ostatnie chłodne dni. Doprawiona kolendrą, kuminem i imbirem - delikatnie rozgrzewa. Mimo swej prostoty, ma bogaty smak i bardzo przyjemny aromat :) Kto chętny na porcyjkę? ;)
Składniki:
2l domowego bulionu (mięsnego lub warzywnego)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora (biała część)
1 cebula
750ml przecieru pomidorowego
1 szkl. suchej czerwonej soczewicy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na rozgrzanym maśle. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy na patelnię z cebulą, dodajemy kumin, imbir i kolendrę. Gdy przyprawy wydobędą aromat, zawartość patelni mieszamy z przecierem pomidorowym. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty, a następnie wrzucamy do gorącego bulionu. Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Blendujemy zupę na gładko i wsypujemy przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy do miękkości soczewicy, często mieszając, by zupa się nie przypaliła.
Opcjonalnie, pod koniec gotowania można dodać zahartowaną śmietanę.
Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz