Niech moc warzyw będzie z Wami! ;) Na obiad poleca się kolorowa i pyszna (a jakże!) zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Dynia, czerwona cebula, czosnek, fasolka szparagowa i marchewka bardzo dobrze czują się w swoim towarzystwie. Malutkie, apetyczne i chrupiące fileciki w serowej panierce zapewnią uczucie sytości. Całość jest lekka i trochę fit. Zapraszam :)
Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
ok. 300g dyni w kawałku (bez pestek i miąższu)
1 czerwona cebula
3 marchewki
300g zielonej fasolki szparagowej ( użyłam mrożonej)
5 nieobranych ząbków czosnku
1,5 łyżki oliwy
sól, pieprz
Panierka:
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki oliwy
5 łyżek startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Mięso przekrawamy na pół. Każdy z otrzymanych kawałków rozcinamy wzdłuż na dwie płaskie części, a następnie kroimy na 3-4 mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok.
Pokrojone w plastry marchewki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę dynię. Smażymy przez chwilę, a po kilku minutach dodajemy fasolkę. Smażymy przez minutę na dużym ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Odstawiamy na bok.
Dynię, fasolkę i marchewkę wykładamy na blachę. Pomiędzy warzywa wtykamy cząstki cebuli i ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 225° .
W jednej miseczce mieszamy masło z oliwą. W drugiej umieszczamy starty parmezan i bułkę tartą.
Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy, najpierw w maśle, a następnie w bułce tartej. Układamy na warzywach.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 min., aż mięso się zrumieni i stanie się chrupkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz