Dzień rozpoczynamy przepisem na jesienną zupę. Krem z brokuła z dodatkiem sera z niebieską pleśnią to jest to! Zupa syci i rozgrzewa, a przenikanie się smaków i struktur daje dużą przyjemność z jedzenia :) Jeżeli nie próbowaliście jeszcze takiej konfiguracji, trzeba nadrobić zaległości ;) Zapraszam!
Składniki:
2l bulionu mięsno - warzywnego lub warzywnego
1 duży lub 2 małe brokuły
5 ziemniaków
150g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, lazur, roquefort)
3 łyżki mielonych migdałów (opcjonalnie)
3 łyżki płatków migdałowych
sol, pieprz
świeży koperek do dekoracji
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy oczyszczonego i pokrojonego w różyczki brokuła. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy pół godziny na bardzo małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy 100g sera pleśniowego i mielone migdały, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy całość, aż ser całkowicie się rozpuści.
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją (uważamy by się nie przypaliły, bo wówczas staną się gorzkie).
Gorącą zupę nalewamy do miseczek, posypujemy resztą pokruszonego sera i płatkami migdałowymi. Dekorujemy gałązkami koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz